Khamis, 10 Mac 2011

MASALAH SOSIAL VS MASALAH AKIDAH



Pagi yang indah ni aku sedang menikmati sarapan pagi yang aku beli kat cafe bawah sambil godek2 internet..sbb nak buat kerjapun xboleh. Tangankan pegang garfu???? Jadi satu lg aku usik2 mouse sambil makan..maka dengan si tikus putih yang nakal ni aku menjelajah seluruh dunia..heheh nanti gambar tikus ni aku upload ek..tikus hadiah dari suami..bukan tikus yang kt rumah tu...menyusahkan hidup aku je...

Tiba2 aku melekat kat blog seorang mamat ni..erm..best gak blog dia...simple tapi penyampaian yang menarik. Aku terjumpa blog dia melalui blog peserta kursus pendek aku En.Danial...nama url  blog diapun lawak...http://secucuknugget.blogspot.com 

banyak gak info yang dia share yang menarik perhatian aku untuk share ngn korang..antaranya : dua topik tentang rakyat Malaysia yang mengaku Islam tetapi sengal..maaflah kasar..tapi aku betul2 bengang...takut aku tengok generasi sekarang. Paling menakutkan aku anak akupun pompuan. Bukan apa, x dapat di bayang oleh akal seorang ibu macamana gambaran remaja masa akan datang yang dikenali ngn jolokan "gen Y" ni. Bak kata alif aziz & joanna "Risau,risau,risau" hehhe..aku rasa macam ada je perkataan tu dalam lirik..tp kalau xde xpelah ek..ehhe...

Post pertama :

semasa sedang meneroka tagged selepas di upgrade
aku notice gmbr awek ni..
wahh.. besh ni kalo korang tgk
aku upload semua gmbr2 die eh..
so renung2kan da selamat mengumpat...

gambar awek ni mase kt umah...



gambar awek ni mase kt private party...




nak salahkan sape dalam hal ini?
budak2 skrg dah xtaw halal haram?
mak bapak xajar anak2 sal halal haram?
atau skolah xcukup ajar budak2 ni halal haram?
so dari salahkan sape2, mak ayah nasihatkan la anak2...

Post kedua :


ermm.. mase baru balik mkn
safwan tunjuk kt aku gmbr awek ni
die ckp rantai 2 bentuk salib...
wooohh betulkah?
aku nmpk mcm salib
korang nmpk mcm ape? saje nk kongsi2...

ni gmbr bertudung 



ni di sebalik tudung


 dari pandangan mata aku ni
rantai 2 berbentuk salib
mgkn beliau xperasan rantai 2 berbentuk salib
Wallahualam...

*juz for an update, kwn kepada kwn aku (kwn aku ade kwn kristian)
die ckp rantai ni same ngan die punye, and mmg salib...
Wallahualam.. 


Aku nak tanya kat pembaca diluar sana yang memang baca atau terbaca blog aku ni....agak-agaknya kenapa anak muda zaman sekarang jadi gini? Bukan untuk menunding jari pada sesiapa tetapi ingin berkongsi pandangan. Mengapa yang paling bermasalah dalam masyarakat mesti orang Melayu & beragama Islam? Kemana ajaran Islam yang diterapkan dalam diri diorang di sekolah & di rumah dibuang? Semalam dalam 360 TV3 pun bercerita tentang remaja yang mengandung anak luar nikah, dan majoritinya adalah Melayu Islam. Setiap 17 minit seorang bayi luar nikah keluar. Sehari puratanya adalah hampir 100 orang di lahirkan, ini adalah mengikut perangkaan yang diberikan oleh Jabatan Pendaftaran Negara. MasyaAllah..kenapa jadi begini????Fikir-fikirkan...


7 ulasan:

Inani berkata...

speechless saya bila baca entri akak yang kali ni. Dasat betul remaja zaman kang ni eh. Sekiranya Islam betul2 menjadi pegangan setiap masyarakat..takkan jadik camni punya. MasyaAllah..Moga2 kita dijauhkan dari gejala yang tak elok macam tu.

Inani berkata...

kalo berpegang kepada istilah ni kan lebih baik?? 'Allah didahulukan Islam diutamakan' kan baik..huhuhu

Nonie berkata...

subhanallah..tktnye..harap2 sy masih boleh berpegang dengn ajran islam...sama2 doakn semoga kita semoga tidak terpesong...tq for sharing this entry :)

selipar terbang berkata...

maceh sesat kt blog saye.. Danial ek.. hahaha rumate mase zaman mude mudi.. (^_^)

@deq He berkata...

itulah inani..akak tengokpun speechless jugak...anyway smoga Allah lindungi kota sentiasa...

@deq He berkata...

tq to ur post tikar terbang...x sangka awk housemate danial..hehehhe...keep in touch okay...

@deq He berkata...

salahlah plak..bukan tikar terbang tp selipar terbang..ehheh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...