Khamis, 1 Disember 2011

BREAST FEEDING + CLOTH DIAPERS VS BAJET KELUARGA

Assalamualaikum  frenssss...semenjak 2 menjak ni x nyempat nk update blog...arini nak post pasal breast feeding...tp sebenarnya bukan hari ni je..tapi dah lama dah nak post cuma x nyempat aje....tengoklah,baru je taip 2 baris Abu Dzar dah nak nangis dah...nak menyusu..kuat betul anak lelaki ni nyusu..kalau korang nak tau skrg ni lagi 10 minit kul 5 pg...tiap malam aku x tido coz si Abu Dzar ni malam je asyik nk menyusu setiap 15 minit skali...nak kata susu sikit tak langsung sebab baju sampai lenjun bila susu banyak..dan diapun sampai mengamuk kalau susu banyak coz x sempat nak bernafas..ehheh..kecik2 dah pandai merengus....

Sebabkan suasana pagi yang terlampau lengang aku bertemankan ceramah Dr.Muhaya dkt youtube & Astro Oasis. Ni nak start citer pasal  breastfeeding..masa lahirkan Aulia' Aisyah dulupun susu aku banyak sangat tapi sayang Aisyah sempat nyusu cuma 2 bulan...dia lahir 10/6/2009 tapi lepas aku masuk kerja bulan Ogos aku terus dapat surat pergi Induksi & BTN serentak...12 hari aku hantar dia balik kampung...tiap2 hari jugak aku nangis teringat kt dia...maklumlah org baru dapat anak..hehhe..xleh berenggang..

Bila balik je Induksi aku g ambik dia kat kampung..terus dia dah x nak menyusu..merajuk..menangis jugak aku sebab orang tua2 kata anak ni kalau kurang hisap susu mak susah nak dengar kata...masa tu macam2 aku pikir..tiap2 hari aku doa moga Aisyah jadi anak yang baik....ibu mana yang x risau babe...Untuk anak ke-2 ni aku nekad nak bagi fully breast feeding...awal2 dia lahir aku ada gak standby susu coz takut susu x keluar..tapi esoknya susu terus banyak...dah lama aku dok survei kat internet breastpump yang sesuai tapi x susah coz ofis mate akupun ada yg bg fully breast feed kat anak dia..so boleh tanya dia semua bnda pasal produk2 ni....diapun advice aku ke blog sorang kakak ni..kak Ruziah Amin..kalau korangpun ada intention nak bagi sepenuhnya susu badan lehlar ke blog dia...harga yang ditawarkan memang murah berbanding blog lain....petang td barang tu baru je sampai...


Klik di gambar ini jika berminat...





Kak Ruziah ni murah hati..selalu wat sale...heh..dia punyer CDpun lg murah berbanding orang lain..buat ibu2 kat luar sana...jengah2lah blog dia...diapun efisien..lepas je aku order terus packing...


Ni bag untuk simpan stok n pengepam...




Ni botol2 yang aku order...lebih supaya leh simpan banyak stok...


  Part yang paling best nak berjimat bila anak dah bertambah ni..bila nk mula belajar pakai Cloth Diapers @ CD ni kat kakak...harapnya memang betul menjimatknlah...dan harapnya kakak nak pakai...


 Hehe..aku tergelak sorang2 bila bukak kota...thanks to kak Ruziah coz bagi corak moomoo ni..aku ni memang penggemar barangan lembu...ehheh...


Sampai member aku pernah cakap "ee..akak ni,taulah ska kat moomoo xkanlah plan beranakkan anak sendiripun tahun lembu..hehe..Aisyah tu lahir tahun lembu"

Harapnya dapatlah berjimat cermat...kos sara hidup sekarang sangat tinggi...apa taknya kalau kita ibu yang bekerja banyak nak kena keluarkan kos...pampers,susu,pengasuh...ni nak kongsi sikit pengalaman bagi kawan2 yang baru mendirikan rumah tangga...tiba2 dpt idea nk kongsi ni sbb teringat masa borak ngn Hawa Pensyarah Fesyen KKTM dulu terkejut dia bila aku beritahu kos sara hidup untuk seorang anak masa dia tanya aku...Hawa ni adik aku kt KK Temerloh yang tgh plan nak kawen...so dia tanya2lah kehidupan selepas kawen...yelah,walaupun pengalaman x banyak, usia perkahwinanpun baru masuk 5 tahun...rasa macam baru je kawen...tapi bila org mintak kongsi  nasihat kita berceritalah...apa salahnya.

Kos seorang anak : (anak berusia 2 tahun >)
Pampers 2-3 pack (bergantung pada penggunaan) : 80pcs  = > < RM 110
Susu       2-4 paket (termasuk rumah pengasuh) : 1kg = .> < RM 100
Pakaian & dll   = > < RM 100
Pengasuh  = RM 200

Total = RM 510

Kos dua orang anak : (anak berusia 0 - 1 tahun)
Pampers 4-5 pack (bergantung pada penggunaan) : 60pcs  = > < RM 150
Susu       2-4 paket (termasuk rumah pengasuh) : 1kg = .> < RM 100
Pakaian & dll   (anak kecil banyak tukar baju coz selalu muntah) = > < RM 200
Pengasuh  = RM 250

Total = RM 700

Total kedua2 beradik RM 1200 bayangkanlah kos untuk 3,4 atau 5 orang anak nanti...


Macamana plak kos untuk anak ke-2 yang masih baby?erm..lagilah mahal...pampers mungkin lebih banyak coz anak kecik kuat buang air besar...Abu Dzar dah habiskan 1 pack yang 60 pcs Rm 29.90 dalam masa seminggu je...pastu pengasuh dia dah tetapkan upah jaga dia RM250 sbb baby susah sikit nak jaga..cubalah anda kira kos...kalaulah ada apa2 lagi langkah penjimatan lehlar korang kongsi idea ngn aku si ibu yang nak berjimat ni...Harapnya dengan langkah yang aku ambil ni leh menjimatkan kos aku..lehlah saving lebih sikit. Yelah..gaji naik sikit je tiap tahun...Elaun Colapun dah kena potong RM100 semenjak pindah ke sini aritu..ehheh..lawak betul...dahlah barang kt sini mahal...makan tengahari kadang2 cecah RM9.00 hoho....

Aku dah melalut macam2..tadi tajuk breastfeeding..patutnya bercerita pasal kebaikan susu ibu tapi dah jadi topik belanjawan ibu2 bekerjayalah plak..tapi okay gak kongsi ngn pembaca..mungkin ada kawan2 kat luar sana yang baru dapat anak pertama or baru mendirikan rumah tangga lehlar  berjimat cermat lebih awal..jgn jd cam aku...anak dah besar..masuk anak ke-2 baru nk berjimat..heheh...Ni bukan apa..sbb semakin sukar nak saving..poket asyik bocor jr..cukup2 mkn je..heheh..mesti ada x kena mana2 dlm belanjawan keluarga...

Anggaran penjimatan selepas menggunakan CD :

CD untuk seorang anak sekurang2nya 10 pcs...itupun boleh bertahan sehingga 3 tahun. 
Harga 1 pcs : RM 25.00 X 10 = RM 250
Kadar pemakaian sehari 6 keping coz mesti ditukar setiap 4 jam..tapi bergantung kpd keadaan juga..tapi kalau anak dok ngn pengasuh agak sukar juga nak pakai CD coz takkan pengasuh nak basuhkan kalau anak kita berak...erm..nampaknya kt rumah pengasuh kena spare jugaklah lampin pakai buang...tapi rasanya boleh bincang dengan pengasuh tu nanti...

3 ulasan:

Marsha berkata...

Yeay!! Adeq he dah nak ber CD...tambah lg member ber CD...chaiyok deqhe!! Kalau nak tny gapo2 oyak la...=)

@deq He berkata...

okay sha..tp td ank ore saja ngamuk nk pakai..dia bocor..mungkin ore x reti lg kot...pastu nk basuh dgn pencuci camner?

Marsha berkata...

Dah pre-wash 3 kali doh ko adqhe? Cuci pakai sabun biasa jah mcm fab. Kalau ado pureen had lg bagus. Insert kene letak betul2 flat...tempoh bocor tu lama mana deqhe?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...